Добро дошли на наш блог

Добро дошли на наш блог
На правом сте месту!

Verba volant scripta manent

Речи лете, написано остаје.

abskolanis блог су покренули (Април 2007.) и уређују ученици некада Административно-биротехничке школе у Нишу сада већ ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ НИШ. ЗИДНЕ НОВИНЕ наше школе - на интернету! Овде ћете наћи све доступне информације о ПРАВНО-ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ НИШ о ученицима и њиховим активностима. Циљ нам је да што свеобухватније представимо живот и рад у нашој (и вашој) школи а све због садашњих, бивших и највише будућих ученика. Надамо се да смо развој интернет технологије дочекали спремни и да ћете имати све информације које вам могу бити занимљиве или од користи ...

Happy New School Year!

Happy New School Year!
Свуд' пођи ал' кући дођи! ........ Следе чланци - New Posts тј.нове поруке са разним садржајима и линковима до сродних садржаја или детаљнијих објашњења, слика, или других сајтова... Верујемо да ћете се увек враћати на наше странице!

Напомена: потражите линк - Старији постови и видите све!

Напомена: потражите линк - Старији  постови и видите све!
Ако Вам се учини да превише времена треба да се учита страница УВЕРАВАМО Вас да је то само због обиља материјала а не због грешке, сматрали смо да је боље да овако поставимо ствари да би одмах имали јасну слику о садржају блога него да нешто не видите! Ваше стрпљење ће бити награђено занимљивим садржајем.

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте добродошли!

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте  добродошли!
Драго нам је да се опет видимо!

четвртак, 26. октобар 2017.

Практична настава

Неустрашиви техничари ЗОПа:
Погледајте фотографије са практичне наставе и видећете да је веома важно да поред тога што се ми озбиљно спремамо за позив ватрогасца кроз теорију и праксу, да умемо да развијамо колективни дух и знамо да уживамо у томе!

или овде:https://www.facebook.com/pg/ppskolanis/photos/?tab=album&album_id=1682413528487184

Предавање и пано ученика II 6 (разредни старешина - Микић Весна); Тема: Ватрогасна возила; Професори Вуковић Селена, Анђелковић Никола; Показна вежба бацање - полагање ватрогасних црева уз помоћ ученика IV 6; Ученици који су радили пано су: Ицић Анђела, Мирковић Никола, Николић Немања, Максимовић Стеван, Живковић Мила; Матуранти који су показали правилно полагање и мотање црева су Златков Душан и Зафировић Предраг; посета добровољном ватрогасном друштву и остало..

ВАТРОГАСЦИ се обучавају:

1. да спрече избијање пожара (ПРЕВЕНТИВА)
проучавањем хемијских и физичких особина горивих материја,
проучавањем пожарне оптерећености објеката,
изучавањем и инсистирањем на поштовању прописа и закона о заштити од пожара и

2. да угасе настали пожар и спрече ширење (РЕПРЕСИВА)
проучавањем теорије горења,
проучавањем особина грађевинских материјала,
упознавањем са справама и опремом за гашење пожара,
увежбавањем тактике гашења пожара и

и ПРОВЕРАВАЈУ У ПРАКСИ НАУЧЕНО
учешћем на такмичењима ватрогасних екипа  (ПРВИ У СРБИЈИ  2008. https://www.youtube.com/watch?v=VAg2GPgsO9c&feature=youtu.be&list=PL8842E056A92E4032   ДРУГИ у ЕВРОПИ наредне године)
Ватрогасна такмичења кроз припреме и одржавање представљају најадекватнији начин увежбавања и стручног усавршавања припадника свих ватрогасних јединица.
Мотивисани спортским и такмичарским духом ватрогасци се увежбавају и припремају за постизање што бољих такмичарских резултата и
пласман на виши ниво такмичења чиме подижу морал и опште психофизичко стање неопходно за извршавање свакодневних задатака.

Дисциплине у којима се такмиче ватрогасци веома су сложене и захтевају дисциплиновано и пожртвовано учешће сваког члана екипе подједнако,
и уједно показују стручност и увежбаност у руковању ватрогасном опремом, што представља основни предуслов за сваку интервенцију.
Велику улогу у ватрогасним такмичењима игра и развијање међусобног уважавања и поштовања како међу члановима једне екипе, тако и међу свим осталим
такмичарима.

У стварању једне успешне такмичарске екипе не учествују само извођачи вежби, већ и комплетан састав једног добровољног ватрогасног друштва или ватрогасно-спасилачке јединице, тако да слободно можемо рећи да организација и спровођење ватрогасних такмичења подједнако мотивише и
такмичаре и спремиштаре и администрацију.

Једина смо школа која школује техничаре заштите од пожара у Србији, (момци и девојке)
у сарадњи са Ватрогасним Савезом и Ватрогасном бригадом супа Ниш, организује се пракса и припремају се такмичарске екипе...

Наши ученици код Начелника Нишавског округа





https://www.youtube.com/watch?v=HzdAj_wc65M&feature=youtu.be

5. октобра у Нишавском округу, поводом Дечије недеље, одржан је састанак парламентараца средњих школа са начелником Нишавског округа http://nis.okrug.gov.rs/, начелником Школске управе http://nis.okrug.gov.rs/skolska-uprava/ и представницима удружења Пријатељи деце града Ниша.Тема састанка била је "Међугенерацијска солидарност и сарадња". На овом састанку биле су ученице IV 1 Правно - пословне школе Ниш: Теодора Терзић и Милица Илић и Милица. Ученице је водила професорка економске групе предмета Јелена Јовановић





Сајам професионалне оријентације у Официрском дому 2017.

На Форуму напредних технологија http://www.forumnt.rs/ у Официрском дому одржан је сајам професионалне оријентације  https://www.facebook.com/ForumNaprednihTehnologija. На сајму су се представила предузећа и средње школе које се баве савременим технологијама, Национална служба за запошљавање http://www.nsz.gov.rs/live/trazite-posao/svi-poslovi и Канцеларија за младе https://www.facebook.com/kzm.nis/. Овај сајам су 18. октобра посетили ученици IV1 са проф. економске групе предмета Јеленом Јовановић и Марином Васић.
"Ово је јединствена прилика за све који траже послове у овим областима да се представе послодавцима, распитају о условима запошљавања и перспективама за рад, предају своје пријаве и радне биографије. На сајму су око 30 фирми које нуде око 150 радних места”, саопштавају из Националне службе за запошљавање. 


Знамо да знате, али није лоше да увек имате на уму: Сајам запошљавања је идеална прилика за компаније да пронађу прави кадар, као и да се представе у најбољем светлу, да истакну квалитете које вреднују, ојачају свој бренд, нађу се у престижном друштву, али и да сазнају нешто више о себи, кроз интересовања и питања посетилаца. Посетиоци са друге стране имају прилику да успоставе праве контакте и представе се компанијама до којих не би могли доћи на други начин. Међутим сајам свим посетиоцима пружа и низ других могућности. Сајмови запошљавања су догађаји који су замишљени тако да повезују велики број послодаваца са великим бројем студената, радника и кандидата. Представници послодаваца учествују на оваквим догађајима да би се упознали и поразговарали са заинтересованима за посао и праксу, прикупили биографије и промовисали њихову компанију. За кандидате сајмови су идеална прилика за упознавање више послодаваца на једном месту, разговор са представницима компанија уместо слања биографије и конкурсне документације имејлом, умрежавање и стварање контаката. http://www.forumnt.rs/page/ucesnici  Велика разлика између сајмова запошљавања и других сајмова је у томе што се на њима не представљају само излагачи већ и посетиоци. На сајму запошљавања лако се може претворити разгледање у разговор за посао. Најуспешнији кандидати на сајмовима су они који се добро припреме.
Пре сајма радник припрема своју биографију и онда се одштампа у више примерака. Прочита се водич за сајам, установи која компанија наступа и направи се избор оних који жели радник да посети на њиховом штанду. На сајму се кандидат облачи прикладно, и не носи се храна и пиће у руци, одећом и ставом радник оставља одређени утисак о себи, и зато се мора обући на начин какав утисак жели да остави на друге. Искључује се телефон када се прилази неком излагачу. Припрема се оловка и свеска да би се записале важне информације. 
После сајма се прегледају белешке које је радник направио о компанијама и људима са којима је разговор протекао. Пошаље се захвалница онима за које је кандидат заинтересован и са којима жели да остане у контакту. Сајам запошљавања је сајам или изложба за послодавце, регрутере и универзитете, приређена ради проналажења перспективних запослених приправника или студената. Сајмови овог типа обично имају штандове на којима је могуће оставити биографије и разменити посетнице. На универзитетском нивоу сајмови послова су обично ту да помогну дипломцима да пронађу свој први посао. Ове догађаје често спонзоришу центри за развој каријера, зато што представљају идеално окружење за упознавање и први контакт студената и њихових будућих послодаваца. 

Тражиоци запослења треба да уз пријаву за учешће на сајму запошљавања са собом понесу и неколико примерака радне биографије. Сајам послова је одлична прилика да послодавац  упозна вас и ваше могућности а такође се послодавцу пружа шанса да вам у директном обраћању током интервјуа предочи све детаље и захтеве понуђеног посла. Сајам запошљавања омогућава људима да се повежу са својим будућим послодавцима и нуде ефикасан начин да се повећа могућност развоја каријере у одређеној области. 
Поред тога нуди и друге једнако важне могућности као што су
 учествовања на различитим радионицама,
 предавањима и презентацијама током дана сајма запошљавања.
 
Join me on Facebook Follow me on  YouTube