Добро дошли на наш блог

Добро дошли на наш блог
На правом сте месту!

Verba volant scripta manent

Речи лете, написано остаје.

abskolanis блог су покренули (Април 2007.) и уређују ученици некада Административно-биротехничке школе у Нишу сада већ ПРАВНО-ПОСЛОВНЕ ШКОЛЕ НИШ. ЗИДНЕ НОВИНЕ наше школе - на интернету! Овде ћете наћи све доступне информације о ПРАВНО-ПОСЛОВНОЈ ШКОЛИ НИШ о ученицима и њиховим активностима. Циљ нам је да што свеобухватније представимо живот и рад у нашој (и вашој) школи а све због садашњих, бивших и највише будућих ученика. Надамо се да смо развој интернет технологије дочекали спремни и да ћете имати све информације које вам могу бити занимљиве или од користи ...

Happy New School Year!

Happy New School Year!
Свуд' пођи ал' кући дођи! ........ Следе чланци - New Posts тј.нове поруке са разним садржајима и линковима до сродних садржаја или детаљнијих објашњења, слика, или других сајтова... Верујемо да ћете се увек враћати на наше странице!

Напомена: потражите линк - Старији постови и видите све!

Напомена: потражите линк - Старији  постови и видите све!
Ако Вам се учини да превише времена треба да се учита страница УВЕРАВАМО Вас да је то само због обиља материјала а не због грешке, сматрали смо да је боље да овако поставимо ствари да би одмах имали јасну слику о садржају блога него да нешто не видите! Ваше стрпљење ће бити награђено занимљивим садржајем.

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте добродошли!

Добро дошли у Правно-пословну школу Ниш. Овде сте  добродошли!
Драго нам је да се опет видимо!

недеља, 8. новембар 2009.

Ирина из III 2 написала "један од 100 награђених радова..."

КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ ДУША СРБИЈЕ

Кажи ми мајко, где си рођена?
'' Кућа је моја доле, тамо где цвета косовски, к'о крв црвени божур. Тугује, пати, пропада, труне к'о душа моја, к'о срце моје. Гробови мојих предака урасли, запустели. Кандила угасла, не мирише тамјан, не чује се молитва. Газиместан гордо, као светионик подсећа на славну прошлост српског народа. А Косово широко. Само не довољно. Србе сабијају у гета, уништавају споменике, цркве, манастире, све што и најмање на српско личи. А душа боли.

  Нигде није трава тако зелена, багреми бели и слатки. Очи људске не виде краја њивама златним. И нигде се песма тако звонко не разлеже, и нигде дечја граја не може тако срце да такне. А Сунце  свуда сија, али само тамо тако благо греје. Сеоске игранке, ношња народна, умилни звуци хармонике,   сладак мирис јабука, прве љубави – све је то сине остало доле. Белина снега, шкрипање под ногама, први храбар спуст са врха брда – срећно детињство. Кућерци мали из чијих се оџака дим вије, иако скромни, пружају осећај топлог дома.

  Немају ове ноћи такав звездани плашт. Само тамо дубоко дишем, срце трепери. Само тамо осећам да имамо корене и да ће српско стабло бити плодоносно, да га неће преломити ветрови страшни.
  А душа боли.''
Мајко не тугуј. Не могу твоју душу да узму, ни тугу твоју. Све ове речи ја ћу да памтим, и деци својој  пренећу поносно. Као што божур из крви српских јунака цвета, српско ће се стабло од сећања разгранати.
То нам нико не може отети. Једнога дана деца ће твоја слободно проћи Косовским пољем, запалиће свећу дедовима својим, и осетиће како им кроз вене сећање тече. и знаће потомци твоји да душа српска  Косово никада није напустила!
Ирина Стојановић III 2
  (Владимир Чолаковић, професор)

Студентска добротворна организација „Уједињена Србија" из Београда, основана 2008. године на Факултету безбедности, расписала је литерарни конкурс за ученике средњих школа из Србије и из дијаспоре на тему: "Косово и Метохија је душа Србије". Конкурс су подржали Српска Православна Црква, Министарство за Косово и Метохију, Министарство за дијаспору, Министарство просвете, Министарство за омладину и спорт, Министарство вера и Факултет безбедности.
На овом литерарном конкурсу је учествовало   преко 500 средњошколаца  из земље и дијаспоре а Иринин рад је изабран у првих сто најбољих радова.
Награда је Семинар ''Наше Косово и Метохија'' 
на Копаонику од 05. – 08.11.2009. године.
Програм семинара су предавања истакнутих предавача Српске Православне Цркве, САНУ –а и Универзитета у Београду, као и едукативне, креативне и рекреативне радионице. Прочитајте више... 
Ирина, честитамо и уживај!!!
Поклон:  Пркосна песма (текст Добрица Ерић, говори Ивана Жигон)
 
Join me on Facebook Follow me on  YouTube